בלוג - מאמרים אחרונים

השקפה אישית בנוגע ל"מזון בריאות"

מספר הערות על ´מזון בריאות´ מאת ד"ר וורגפט יצחק

ד"ר וורגפט יצחק, ראש המערך לטיפול בהפרעות אכילה בנוער
המחלקה הפסיכיאטרית לילד ולמתבגר,
המערך לטיפול בהפרעות אכילה, ביה"ח זיו, צפת.

  • ´מזון בריאות´ הפך בשנים האחרונות למוקד לעניין, עיסוק והטפה.
  • ואולם, ´מזון בריאות´ הוא מושג שנזקו רב על התועלת שבו.
  • שורה של הנחיות, שהבסיס המדעי שלהן רעוע במקרה הטוב, מורות לנו לבחון בכל פריט מזון את כמות הקלוריות, אחוזי השומן, השומן הרווי, הסיבים, הויטמינים והצבעים.
  • כך, מתרחק האוכל ממקומו הראשוני ומאבד את הקשר לתחושות הגוף, לרעב ולשובע, לטעם האישי, לחשק ולהנאה.
  • האוכל הופך להיות אובייקט הדורש תכנון, שליטה עצמית ובקרה יום-יומיים.
  • עיסוק ב´מזון בריאות´ מוביל לעיתים קרובות להתפתחות הפרעות אכילה שבמרכזן, הפיכת המזון מצורך גופני בסיסי לאובייקט איתו מתקיימים יחסי פיתוי ופחד, אהבה וחשדנות, יחסי שליטה וכניעה.
  • ההתפתחות האישית והדימוי העצמי מאבדים את הקשר לתחושות הגוף, לרגשות, להישגים האישיים, לחברות ולאהבה ומצטמצמים למושגים של שליטה, משקל וגזרה.
  • מעברים בין שליטה קפדנית באוכל לבין אובדן שליטה מובילים, בחלק מהמקרים, לתופעות כמו בולמיה או אכילת יתר.
  • מחנכים והורים המבקשים לחנך ילדים ונוער במושגי בריאות מומלץ שיכוונו להנחיות המסורתיות:
  • אכילת שלוש ארוחות ביום.
  • גיוון באוכל והימנעות מצמצום התפריט למזונות בודדים.
  • ממתקים במידה.
  • שתייה מרובה של מים.
  • צמצום במשקאות ממותקים (גם של דיאט).
  • עידוד פעילות גופנית מתונה ולא מדודה.
  • שינה טובה.
  • הימנעות מעישון.
  • הימנעות מאלכוהול (אלכוהול הוא בין הסמים המסוכנים ביותר, עם פגיעה בגוף, התמכרות והסיכון הגדול ביותר להתנהגות אלימה ואובדנית).

עמדה זו היא השקפתו האישית של הכותב.

דילוג לתוכן